De tentoonstelling « Nature – Colors, Light, Form and Composition » werd gehouden in het midden van de foto die begin september naar de Lyumier -broers is vernoemd. De auteur – uitgever, reiziger, fotograaf Dmitry Martynov – deelde met ons de ontdekkingen die hij deed dankzij de foto.

Het eerste dat de aandacht trekt als je naar de foto van Dmitry Martynov kijkt, is helemaal geen mensen bij hen. Maar dan begin je het te begrijpen: ze zijn hier niet nodig. De natuur vertelt zijn verhaal, met behulp van de verweerde en gewassen kliffen, bizarre lagen mineralen, misleidende schaduwen op de wolken … Om dit verhaal over te brengen, reisde Dmitry Martynov naar de grootste nationale parken van de Verenigde Staten en bezocht zelfs het land dat bij de landen hoorde Navajah Indianen. Zijn tentoonstelling is vergelijkbaar met een gepassioneerde erkenning van liefde voor de natuur. We vroegen de auteur om zijn sensaties in woorden te formuleren – ondanks de hele complexiteit van deze taak.

Psychologieën: welke plek in je leven neemt een foto?

Dmitry Martynov: Fotografie is altijd een natuurlijk onderdeel van mijn leven geweest. In mijn familie was vader, oom bezig met fotografie. Tijdens mijn jeugd was ze nog steeds zwart en wit. We namen het bord, zetten het bad op, zetten het licht uit, toonden foto’s met een rode lamp. Plots verscheen er een afbeelding op papier. Voor mij, een tiener, was het als magie. Toen verscheen de camera en. Eerst nam ik hem net op reis, deed iets interessants uit. In de jaren 90, toen het mogelijk werd om het land vrijelijk te verlaten, reisden we veel over de hele wereld met zakelijke collega’s. Foto’s verzameld. Op een gegeven moment dacht ik dat ik ze met iemand wilde delen. Ik had de eerste tentoonstelling in 2006. Het werd « door landen en continenten » genoemd. Ik sprak met de ontwerpers, nam de foto’s al lang. En dit was de impuls voor het denken: ik begon na te denken over wat ik deed, waarom. Het was een stimulans om de wereld over de hele wereld in te stellen, er beter naar te kijken.

De naam van uw tentoonstelling is « Natuur: kleur, licht en vorm ». Waarom deze woorden?

D. M.: Dit onderwerp kwam bij me op toen ik met een fotoarchief werkte. Allereerst wilde ik de schoonheid van onze wereld overbrengen, wat zo moeilijk te vangen is. En niet alleen in figuratieve zin: sommige kleuren van het menselijk oog kunnen eenvoudigweg geen onderscheid maken. In de canyon-antilopen bijvoorbeeld een verbazingwekkende combinatie van verfblauwe, blauw, fel oranje. Ze verschijnen alleen op de foto. Het is verbazingwekkend hoe de natuur deze heldere kleuren en lijnen creëert. Ik ben geïnteresseerd in het vangen van deze momenten en probeer een stemming te uiten. Hier, bijvoorbeeld, het steegje van monumenten in Noord -Arizona, VS. Deze plek zelf heeft kolossale energie. Bij zonsondergang, wanneer de zon zinkt, maakte het voor onze hele groep een geweldige indruk gemaakt. Een soort absolute kalmte, gemorst in de atmosfeer, rinkelende lucht, de stilte van de absolute en verf. Voor dergelijke momenten moet je een weg van duizenden kilometers maken.

https://stijvepik.com/

Wat denk je is van een persoon die naar je foto’s kijkt? Wat ze voor hem kunnen openen?

D. M.: Ik zou graag willen dat hij doordrenkt wordt met een gevoel van hoe mooi de wereld ons omringt. Ik zag wat ik zie. Bij het fotograferen merk je dat de natuur als een beeldhouwer fungeert, dan als een abstracte schilder. Foto’s van vurige stromen in het Yellowstone Park – het is als een opkomst van het leven. Het open brein van de aarde. Het ziet eruit als een oceaan van Stanislav Lem « Solaris ». Stromen – zoals bloedvaten of als een weven van vezels. Het gevoel dat dit een organisme is, waarvan het hele oppervlak iets is dat leeft en zelfs denkt. Andere plaatsen zijn vergelijkbaar met abstract schilderen. En sommigen roepen daarentegen associaties op met menselijke figuren. Ik doe mijn kleine mensen uit, maar in de levenloze aard kun je je « portretten » vinden. Een stenen richel in de canyon -antilopen ziet er bijvoorbeeld uit als een somber profiel. Ik noemde hem « bureaucraat ». En er is nog een foto – « Creator ». Op het eerste gezicht – hetzelfde stuk van de klif, maar de sensatie is al compleet anders. Navajo -indianen geloofden dat de kliffen in de Canyon Bryce eigenlijk de zielen zijn van mensen die gestraft zijn voor hun slechte daden. Navajo geloofde dat wanneer deze sculpturen bij zonsopgang en zonsondergang in rode kleuren zijn geverfd, zielen een kwelling voelen.

Hoe fotografie je heeft beïnvloed? Wat betekent het voor jou – om een ​​fotograaf te zijn?

D. M.: Waarschijnlijk wordt een speciaal instinct ontwikkeld. Een andere keer dat ik voorbij zou komen, maar hier voel je de plot al, de compositie wordt op zichzelf gevormd. Je leert zorgvuldiger te kijken naar de omliggende wereld. Het gebeurt dat je ergens naartoe moet, me zes maanden aanmelden om de nodige voorwaarden te krijgen om te schieten. Maar het dagelijks leven presenteert ook verrassingen. Stel dat ik ‘s ochtends in het land wakker werd, uit het raam keek – en er is mist. Lichten branden nog steeds, hun stralen breken door gelaagde lucht en een verbazingwekkende foto wordt verkregen. Soms heb je een cameralens nodig om dit te zien.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *